Başkanlığını ve eş başkanlığını Enstitümüz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Saye Nihan Çabuk ve Doç. Dr. Gordana Kaplan'ın yaptığı, çalışma ekibi içinde Enstitü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk'un yer aldığı "Çevre Planlama ve Yönetiminde Coğrafi Bilgi Teknolojileri Kürsüsü", bu sene yapılanlar arasından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından desteklenmeye layık görülen 2 başvurudan biri oldu. Proje ekibinin diğer üyeleri arasında Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Dr.Öğr.Üyesi Burcu Yılmazel, Dr.Öğr.Üyesi Resul Çömert ve Öğr.Gör. Gülsüm Karaman Bulut bulunuyor.
4 yıllık bir program olarak sürdürülmesi planlanan Çevre Planlama ve Yönetiminde Coğrafi Bilgi Teknolojileri Kürsüsü, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasına katkı sağlamak üzere ve UNESCO stratejik hedeflerine uyum kapsamında, coğrafi bilgi teknolojileri destekli ekolojik planlama ve tasarım uygulamaları yoluyla günümüzün en önemli sorunlarına çözüm üretmek konusunda lisansüstü katılımcılara bilgi, beceri ve yetkinlik kazandırmayı hedefliyor. 4 yıl boyunca gerçekleştirilecek aktiviteler arasında her dönem 10 lisansüstü öğrenciye verilecek 5 dersin ve bu dersler kapsamında gerçek dünya problemleri ve verilerle yapılacak uygulamaların yanı sıra çalıştaylar, saha ziyaretleri, konferanslar ve uluslararası destekleyicilerle gerçekleştirilecek hareketlilik ve araştırma çalışmaları yer alıyor.
1993 yılından bu yana ülkemizden sadece 18 Üniversitenin Kürsü almaya hak kazandığı bu programın UNESCO tarafından kabul alması durumunda, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü 19. kürsüyü ülkemize ve ilk kez üniversitemize kazandırmış olacak.